Un nou Don Juan la Opera Națională București - baritonul Jean Kristof Bouton

O nouă reprezentație a operei „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, lucrare situată pe locul 10 în topul celor mai cântate opere din lume, va putea fi urmarită pe scena Operei Naționale București, sâmbătă, 16 martie, de la ora 19.00.

Don Juan, unul dintre cele mai carismatice și controversate personaje din toate timpurile, mereu asociat aventurilor amoroase, va fi interpretat de baritonul canadian Jean Kristof Bouton, finalist al prestigiosului concurs dedicat vocilor lirice tinere din Europa - As.Li.Co. Como (Italia, 2011).

Don Giovanni a fost pentru mine un vis chiar de când am pătruns în lumea muzicii clasice. Emoțiile pe care le trăim într-o viață sunt trăite de către Don Juan într-o clipă, așa că simt pentru acest personaj o adorație oarbă. Am debutat în acest rol în stagiunea trecută a Operei Naționale București (n.r. într-un spectacol al Universității Naționale de Muzică București), și cred că am căpătat puțină experiență. Sper ca în 16 martie să fiu la un alt nivel, mai apropiat de intențiile lui Mozart”, a declarat Jean Kristof Bouton.

Jean Kristof Bouton a urmat cursurile Liceului de Muzică Vincent d'Indy din Montreal, sub îndrumarea profesorului David Doane și a participat la studii master-class în Franța (2005) și Republica Cehă (2005, 2006), țară unde l-a cunoscut pe regizorul de operă Cristian Mihăilescu care i-a propus, în anul 2006, să studieze la Universitatea Națională de Muzică București. Astfel, și-a început studiile sub îndrumarea prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu, pe care le-a încheiat în anul 2010.
Printre rolurile din repertoriul artistului de doar 26 de ani se numară: Belcore din „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, Escamillo din „Carmen” de Georges Bizet, Sharpless din „Madama Butterfly„ și Gianni Schicchi din opera omonimă de Giacomo Puccini, Adario și Huascar din „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau.

Astfel, sub bagheta dirijorului Vlad Conta, artiștii Operei Naționale București vor interpreta o operă la fel de atrăgatoare ca și personajul său principal: „Opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuși ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducție, despre relația dintre etic și estetic, despre forța dorinței și a frumuseții”, este de părere Vlad Conta.

„Don Giovanni”
Sâmbătă, 16 martie, ora 19.00 – Sala Mare

Operă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart (ediția Viena, 1788)
Libretul de Lorenzo da Ponte, după mitul lui Don Juan, inspirat de principalele surse muzicale, literare și populare ale timpului

Dirijor: Vlad Conta
Regia: Anda Tabacaru Hogea
Scenografia: Anca Albani
Coregrafia: Mălina Andrei
Maestru de cor: Stelian Olariu
Asistent de regie: Cătălin Voineag
Asistent de coregrafie: Rodica Fiastru
Lighting design, video: Gabriel Kosuth
Acompaniamentul recitativelor: Mădălina Florescu

Distribuția:
Don Giovanni - Jean Kristof Bouton
Comandorul - Horia Sandu
Donna Anna - Edith Borsos
Don Ottavio - Augustin Hotea
Donna Elvira - Antonela Bârnat
Leporello - Cătalin Toropoc
Masetto - Daniel Filipescu
Zerlina - Maria Jinga

Soliști balet:
Alter ego - Mugur Valsami
Trei femei - Megumi Koshi, Miki Iwafuchi, Shino Ota